Selecteer een pagina

Uitgelicht met video 

kunst zoekt onderdak: Stephane stuurt zijn kunst uit logeren

UITGELICHTE ACTIE | Sommige acties belichten we graag een beetje extra. We liepen een ochtend mee met Stephane Hennij. Vanwege de Coronacris stuurt hij nu kunst uit logeren.

Door Marc Rodan en Alireza Parpaei op 3 april 2020.

“Kunst wat normaal in de galerie zou staan en niet gezien zou worden […] stuur ik nu uit logeren. Ik probeer de mensen die thuis zitten blij te maken”, aldus Stephane Hennij van De Hofgalerie in Den Haag.

Hij was op het idee gekomen toen hij met een aantal vrienden op Zoom zat, nét voor de aankondiging van de Nederlandse overheid om thuis te blijven om de verspreiding van het Coronavirus te limiteren. Inmiddels kan Stephane zijn dagen vullen met het rondbrengen van de kunstwerken, terwijl zijn galerie gesloten blijft.

Op de website van De Hofgalerie kun je je gewenste kunstwerk (tot 2.500 EUR) selecteren. Het aanbod is divers: van schilderijen naar sculpturen. Als je een mooi kunstwerk hebt gevonden, stuur je een mail naar Stephane met daarin het kunstwerk waarop je graag zou willen passen. Vervolgens neemt hij contact op om een afspraak te maken en het kunstwerk te komen bezorgen, mits hij erop vertrouwt dat je een goede “oppas” zal zijn natuurlijk.

Om de continuïteit van De Hofgalerie te kunnen garanderen, moedigt Stephane mensen aan tot een vrijwillige bijdrage. Hoe hoog die bijdrage precies is, dat laat hij graag aan de mensen zelf en hoeveel zij ervoor kunnen betalen. Daarnaast is hij erg dankbaar als mensen zijn actie willen delen op social media. 

Stephane Hennij legt uit over zijn actie waarbij hij kunst ‘uit logeren’ brengt. Foto door Alireza Parpaei.

Hoe lang de kunst bij mensen thuis kan blijven, dat weet hij niet. Stephane: “De kunst blijft bij de mensen thuis voor onbepaalde tijd, totdat wij de deuren van De Hofgalerie weer kunnen openen. Een kunstwerk is ook direct opeisbaar als een koper zich ervoor aanbiedt”. De koper kan natuurlijk ook de ‘kunst-oppas’ zelf zijn; dan mag het kunstwerk blijven.

Op de vraag of Stephane zijn kunst ook na de Coronacrisis uit logeren blijft geven zegt hij: “Het concept is ontstaan uit noodzaak, maar is eigenlijk erg leuk dus ik denk dat ik het ga voortzetten. In welke vorm durf ik nog niet te zeggen […] en ik moet er natuurlijk het akkoord van de kunstenaars voor hebben”.

Wil je zelf ook oppassen op een kunstwerk? Gebruik dan de link hieronder of kijk voor meer info op de de website van De HofgalerieOok een Haagse ondernemer met een leuke actie? Stuur ons een mailtje en wij lichten ‘m graag extra voor je uit.